Peter ville være smed, men en kødhammer ændrede planen

Peter har været i lære som industritekniker i knapt fire år hos ODIN Engineering. Han ville egentlig være smed, men mødet med maskinerne på teknisk skole ændrede planen. Han har fået støtte og vejledning af ODINs garvede maskinarbejder Bjarne, som har været hans mentor. Og snart er Peter færdigudlært, for denne sommer står den på svendeprøve.

I 2018 kendte Peter Ole Rasmussen ikke til uddannelsen, industritekniker. Den unge mand ville være smed og startede derfor på grundforløbet hos ZBC i Slagelse. Men han kom i tvivl om sit valg, da han på en rundtur på skolen blev introduceret til de maskiner, der fræser og drejer komponenter af jern og metal. Maskinerne havde vækket en interesse i ham.

”En dag får jeg så et tilbud om at prøve at arbejde på nogen af maskinerne. Vi skulle manuelt dreje og fræse en kødhammer i aluminium, og det var rigtigt spændende. Da kødhammeren var færdig, var jeg ikke i tvivl længere. Jeg skiftede efterfølgende spor til industritekniker,” siger Peter.

Peter fik læreplads hos ODIN Engineering. I knapt fire år har han programmeret maskinerne på fabrikken, som drejer og fræser delene til de forretningskritiske specialmaskiner, ODIN bygger for internationale industrivirksomheder. Og snart er han færdigudlært, for denne sommer står den på svendeprøve.

Erfaren maskinarbejder hjælper de unge
Det kan være en stor omvæltning for et ungt menneske at gå fra skolebænken til drejebænken hos ODIN Engineering. Derfor har ODIN altid en mentor tilknyttet lærlingene og de unge svende. Bjarne Andersen har været maskinarbejder hos ODIN i 30 år. Maskinarbejder var betegnelsen for uddannelsen, da Bjarne i sin tid lod sig uddanne, – og han har været mentor for Peter gennem læretiden.

”En af mine vigtigste opgaver er at sikre, at de unge falder til på arbejdspladsen. De kommer fra et beskyttet liv i skolen, men står nu på egne ben. Deres første rigtige job i en industrivirksomhed kan godt være lidt af et kulturchok,” siger Bjarne og forsætter:

”Hvordan opfører man sig på en arbejdsplads? Det skal jeg være med til at sikre, at de unge mennesker finder ud af. Jeg hjælper selvfølgelig også med det faglige; maskiner, tegninger, programmering og vores strenge kvalitetskrav. Men det er kulturdelen, der fylder mest for mig som mentor, og så følger resten stille og roligt med.”

Peter har lavet både serieproduktion og enkeltstyksfremstilling, og han er blevet dygtig til flere maskiner, fortæller Bjarne. Han er blandt andet skrap til at betjene ODIN’s firaksede OKUMA CNC-fræser.

Moderne CNC-maskiner hos ODIN Engineering
Peter har lært at programmere på sin skole, men det har først været på fabrikken i Slagelse, at han for alvor er blevet fortrolig med de avancerede CNC-maskiner. Og selvom grundprincipperne er de samme for de fleste maskiner, så er der alligevel stor forskel på dem, forklarer han.

”Det er afgørende, at man kender den enkelte maskines egenskaber og funktioner. Jeg skal vide, hvordan jeg opstiller maskinen helt korrekt, så den passer til opgaven og materialerne,” siger han.

Og hvis man tror, at en lærling hos ODIN bruger tid på at gøre rent og lave kaffe, så kan man godt tro om igen. Peter har lige fra begyndelsen følt sig som en ligeværdig medarbejder, fortæller han, og han har fra begyndelsen været med på mange komplicerede og udfordrende opgaver.

”Man tager lærlingene alvorligt hos ODIN og viser dem tillid. Til gengæld er der også en forventning om, at lærlingene tager uddannelsen og arbejdet alvorligt. Hvis man er villig til at lære og er engageret, så får man hurtigt lov til at være med, hvor det er sjovt,” siger Peter. ”Og så er det spændende at være med til at fabrikere de dele, som skal bygges ind i vores løsninger. Og bedre bliver det, når man kan se, at delene efterfølgende bliver monteret, og det ender med en specialmaskine, der snurrer, i høj kvalitet.”

Aktuelt

Mød Michael Bøgeskov: Indkøb er blevet en kreativ disciplin

10. maj 2022

Arbejdsdagen er varieret og udfordrende for Michael Bøgeskov, som hos ODIN Engineering står for virksomhedens indkøb – fra specialværktøj til

Elkonstruktøren nyder, der er nye udfordringer hver dag

9. marts 2022

Mød Johnny Bjørk, der er elkonstruktør hos ODIN Engineering. Johnny designer automation og elektriske styringskomponenter til de forretningskritiske specialmaskiner, som

Udviklingsmuligheder hos ODIN giver dynamisk arbejdsplads

7. januar 2022

Mød Michael Skovgaard, der begyndte hos ODIN Engineering i maj 2021 som teknisk designer. Efter nogle måneder skiftede han til

ODIN Engineering skitserer opfindelser, som ikke er mulige – endnu

28. september 2021

ODIN Engineering har eksisteret i 60 år. Det er dog ikke det, maskinfabrikanten fokuserer på, når de inviterer til åbent

Sussi Birkevang designer maskiner, som ikke findes endnu

25. juni 2021

Mød Sussi Birkevang, der er mekanisk udviklingsingeniør hos ODIN Engineering. Hun udvikler unikke designs til maskiner og komponenter, og hun