Philip vendte tilbage: Har det godt hos ODIN
Som udlært klejnsmed forlod Philip Nordkvist ODIN Engineering for at søge andre udfordringer. Et par år senere er han vendt tilbage, fordi han værdsætter de varierende opgaver, værdierne og fællesskabet med kollegerne.
Når Philip Nordkvist møder ind kl. 6.30 hver morgen og tænder for sin skæremaskine, er det med forventninger om, at der ligger nye tegninger på emner klar, som skal skæres helt nøjagtigt ud i stål, inden han sender profilerne videre til en god kollega, som bearbejder stålet i den næste proces.
Måske vender han også de seneste resultater i fodbold med nogle af kollegerne. Han tager en dialog med konstruktørerne, hvis noget er uklart eller måske skal ændres, eller han får en snak om opgaven med planlæggeren eller fabrikschefen, hvis der er særlige forhold, han skal være opmærksom på.
Inden han har set sig om, er arbejdsdagen gået, og det er tid til en tur i fitnesscentret eller at hygge sig derhjemme.
”Tiden går hurtigt. Jeg synes, at det er fedt, at ODIN udvikler og producerer én maskine af hver, og det gør, at det ikke er det samme, man laver hver dag. Og man skal være på tæerne. Det kræver også, at man både skal kunne fræse, dreje og andre ting for at løse opgaven. Det er fedt at have sit eget ansvarsområde. Når en maskine er færdig, kan jeg se det færdige produkt i vores montagehal, og jeg kan se, hvad jeg har bidraget med,” siger Philip Nordkvist.
Søgte nye udfordringer
Sådan så arbejdsdagen ikke ud for Philip Nordkvist for et par år siden. Efter fire år i lære hos ODIN Engineering og på Teknisk Skole i Slagelse ville Philip Nordkvist som ny udlært klejnsmed prøve noget nyt. Derfor fandt han et job som montør hos en maskinproducent, hvor hans væsentligste opgave var at samle maskiner.
”Jeg havde den tanke, at jeg ville prøve noget af, og så kunne jeg jo altid vende tilbage til ODIN igen, hvis muligheden var der. Derfor fik jeg job som montør, men efter et stykke tid fandt jeg ud af, at serieproduktion ikke lige var mig,” forklarer Philip Nordkvist.
God læretid
I dag er Philip Nordkvist glad for erfaringen, men havde også oplevelsen af, at ”ude er godt, men hjemme er bedst”, hvor den velkendte talemåde kunne beskrive Philip Nordkvists læretid hos ODIN Engineering:
”Man har det godt som lærling hos ODIN. Man får nogle gode vaner, som man også kan tage med, når man kommer videre. Jeg har lært meget selvdisciplin, at tage ansvar for opgaverne og sikre, at det, jeg laver, er i orden,” siger Philip Nordkvist.
Med sin gode læretid i tankerne holdt han også antennerne ude for at finde ud af, om der var mulighed for at komme tilbage til ODIN Engineering igen. Da der opstod et job, slog han til.
Hos ODIN blev Philip Nordkvist lært op i laserskæring og kantpres, indtil han var selvkørende, og han fik taget et truckcertifikat.
Nu er han procesoperatør med ansvar for buk og laserskæring, og hver dag skærer han plader op til 15 millimeters tykkelse ud fra de opgaver og tegninger, som hver morgen ligger klar fra kollegerne i konstruktionen. Herudover bidrager han også i smedeafdelingen, når det går stærkt, der er ferie eller andet. Det er vigtigt at holde sit fag og svendebrev ved lige.
Høj kvalitet betaler sig
Med ansvar for sin egen maskine har Philip Nordkvist også taget ODIN Engineerings værdier til sig, og han er omhyggelig med at skære stålet ud præcist, som der står på tegningerne.
”Jeg har jo lært, at vi skal lave det rigtigt første gang, og hellere bruge noget tid ekstra end bare at sende noget afsted. Ellers opstår der fejl, og det koster i den sidste ende. Kvaliteten er høj, og man skal lave det, som var det til én selv,” siger Philip Nordkvist. Han tilføjer:
”Jeg har nogle gode kolleger, alle kan sammen, og der er en god stemning i hverdagen. Jeg har oplevelsen af, at ODIN vil mig det bedste, og de støtter mig både i og uden for arbejdstiden.”