HAVREFRAS – maskine kører uden knas på 16. år

Da Nakskov Mill Foods (NMF) skulle etablere et nyt og større procesanlæg for HAVREFRAS tilbage i 2004, fik ODIN Engineering til opgave at bygge den specialmaskine, som klipper den seje, fiberholdige dej i små stykker. Et slidsomt arbejde, som skæremaskinen stadig løser uafbrudt og med minimal vedligeholdelse.

De kendte morgenmadsprodukter HAVREFRAS og MINIFRAS produceres på NMF i Nakskov. For HAVREFRAS alene drejer det sig om 60 tons eller 160.000 pakker om ugen. Det siger sig selv: Den maskine, som kan håndtere og klippe den seje, fiberholdige dej, som de luftige HAVRE FRAS-puder fremstilles af, det er ikke en maskine, man kan gå ind at bestille i enhver køkkenbutik.

”ODIN har i rigtig mange år været kendt her hos os for at kunne levere meget avancerede maskiner og udstyr. Derfor var det også naturligt at bede dem om at udvikle skæreapparatet til HAVREFRAS”, siger NMF’s fabrikschef Flemming Nielsen.

En enkel løsning til en kompliceret opgave

”Det er vigtigt for os, at dejen klippes i de rigtige længder og samtidig lukkes i begge ender. Den øvelse er ret kompliceret,” siger Flemming Nielsen og tilføjer, at ODIN har løst opgaven med to lejeophængte valser, der kører mod hinanden, hvor den ene har et sæt langsgående knive:

”Når man ser anlægget, tænker man, at selvfølgelig skal det se sådan ud!”

For at finde frem til denne, enkle og meget driftssikre løsning, brugte ODIN Engineering tid på at undersøge den maskine, som fabrikken allerede havde i drift til produktionen.

Desuden lyttede ODIN Engineerings udviklere til, hvilke udfordringer NMF oplevede med det gamle maskineri. Disse erfaringer gik langt tilbage, for produktionen af HAVREFRAS starter i 1959 på et anlæg, som der nu kun er tegningerne tilbage af.

Tredje generations skæreanlæg

Anden generation af skæreanlægget blev bygget i 1983, flyttet til England i 1989 og tilbage til Nakskov i 1995, hvorefter den blev totalrenoveret med hjælp fra en lokal leverandør i 1996. Dette skæreanlæg fik tilnavnet HF1.

Det nye og større HF2-anlæg fra 2004 er altså tredje generation og dét, som ODIN Engineering leverede to skæreapparater til. Anlægget blev bygget på ideerne fra 1996, samtidig med at det blev forbedret, og enkelte nyudviklinger blev implementeret.

”Sammen med ODIN fandt vi en løsning, som betyder, at HAVREFRAS-maskinen har kørt med minimal vedligeholdelse uafbrudt fra mandag til fredag siden 2004,” siger Flemming Nielsen.

Ifølge fabrikschefen fungerer HAVREFRAS-maskinen upåklageligt, når blot den ind imellem får nye støttefjedre, ting som man må forvente ved helt normalt slid:

Robust og slidstærk specialmaskine

”Normalt regner vi med, at fabriksudstyr er udtjent efter 10 år, men HAVREFRAS-maskinen fra ODIN kører helt upåklageligt stadigvæk efter mere end 15 år. Og det er aldrig ODIN’s udstyr, som er skyld i eventuelle produktionsstop,” siger han.

”Vi fik lov til at udvikle og producere en rigtig gedigen løsning med alle materialer til maskinen udvalgt fra ’den øverste hylde’. Det betyder, at maskinen kan holde til de seje fibre, som er i dejen til ”HAVREFRAS,” siger direktør Mads S. Rasmussen fra ODIN Engineering og tilføjer:

”Det slider på maskinen på samme måde som en kniv, der bliver sløv af at skære meget i papir. Desuden var maskinens lejer et fokuspunkt for os.”

Specialmaskiner med fornuftige levetidsomkostninger

”Det er en fornøjelse at samarbejde med kunder, som ikke blot er interesseret i at sætte den billigste produktion op, men også vurderer levetidsomkostningerne i deres produktion,” siger Mads S. Rasmussen om samarbejdet med NMF. Hos NMF sætter man pris på at kunne tilkalde ODIN Engineering til de virkeligt specielle opgaver:

”Vi bruger dem til virkelige specialopgaver, og det er tydeligvis en del af ODIN’s DNA,” siger Flemming Nielsen og tilføjer:

”ODIN er kendt for at levere specialmaskiner og kompliceret udstyr, der bare virker og er holdbare og driftssikre. Det er ikke alle, der kan det. Man skal jo have kompetencerne og have styr på projektstyring i forhold til udviklingen af maskinerne, styr på konstruktionerne, designet, maskinkomponenterne, el og styring. Alt dette mestrer ODIN.”

Aktuelt

El-konstruktør søges

12. december 2019

Har du en stærk veldokumenteret el-teknisk og mekanisk indsigt? Vil du bruge din erfaring til at designe, udarbejde layout, tegninger

Sociale aktiviteter styrker arbejdsmiljøet hos ODIN Engineering

5. december 2019

ODIN Engineerings personaleforening arrangerer løbende sociale aktiviteter, der ryster teamet godt sammen. Det sociale engagement har positiv indflydelse på arbejdsmiljøet,

Renovering af kanoner på ODIN Engineering gør Stigsnæs Kystbatteri levende igen

28. november 2019

Igennem mere end et år stillede ODIN Engineering lokaler til rådighed for renovering af tre kanoner til Stigsnæs Kystbatteri, der

Specialmaskiner til bearbejdning af glasfiber og komposit

21. november 2019

I mere end 20 år har ODIN Engineering opfundet, udviklet, konstrueret, installeret og serviceret støbemaskiner, boremaskiner, skæremaskiner og fræsere, som

Snart producerer ODIN Engineerings specialudviklede maskiner på en fabrik i Asien

17. september 2019

Ti containere fyldt til randen med kompliceret fabriksudstyr udviklet af ODIN Engineering har nået deres bestemmelsessted i Asien. Om få

ODIN Engineering har udvidet maskinparken med en Trumpf laserskærer for at skabe mere fleksibilitet i produktionen

28. august 2019

Hos ODIN Engineering er der investeret i en Trumpf laserskærer, så ODIN selv kan udskære emner i stålplader. Med den

Mød Niklas Drost Bak Larsen: Fortsætter som industritekniker hos ODIN Engineering

26. juli 2019

Nye, daglige udfordringer og mulighed for at tage sin spejderinteresse med på arbejde. Det er årsagerne til, at Niklas Drost