Mød Michael Bøgeskov: Indkøb er blevet en kreativ disciplin

Arbejdsdagen er varieret og udfordrende for Michael Bøgeskov, som hos ODIN Engineering står for virksomhedens indkøb – fra specialværktøj til forbrugsartikler, fra tonstunge stålprodukter til mekaniske og elektroniske komponenter.

Han nyder, at han kan rejse sig fra skrivebordet og tage en runde på fabrikken for at se, hvordan en ny specialmaskine tager form med de komponenter, han er med til at skaffe. De seneste år har budt på uforudsete og nye udfordringer.

”Jeg har altid arbejdet med indkøb. Det har været min passion lige siden min læretid. Jeg har altid haft det sådan, at når vækkeuret ringer, så er det bare med at komme op og på arbejde,” siger Michael Bøgeskov og tilføjer:

”Sådan har jeg det også med jobbet hos ODIN Engineering. Det er varieret og udfordrende hver eneste dag. Desuden er det skønt, at jeg kan rejse mig fra skrivebordet og tage en tur rundt på fabrikken for at se, hvordan en ny maskine tager form.”

Tages med på råd, når specialmaskiner udvikles

Michael Bøgeskovs mange års erfaring med indkøb af stål, værktøj og industrielle komponenter har givet ham et solidt netværk og en stor viden. Viden om, hvad der produceres, hvorhenne, af hvem og med hvilke priser, betingelser, fragtmuligheder osv. Det er alt sammen medvirkende til, at han sidder med ved bordet, når nye specialmaskiner er på tegnebrættet:

”Jeg er med i hele processen, når vi designer og udvikler løsninger til vores kunder, som oftest er komplekse specialmaskiner, som er placeret i nerven af en produktionsvirksomhed. Det gør ondt, hvis maskinen ikke producerer, – det skal undgås, så det stiller krav til kvaliteten fra inderst til yderst. I designfasen kan jeg byde ind med, hvad der bedst kan svare sig, hvem der kan levere, og hvordan vi får de bedste løsninger. Her arbejder jeg sammen med både tegnestue, lager og produktion. Når vi har besluttet os for løsningerne, står jeg for at vælge leverandører, gennemføre indkøbet og følge op. Jeg er indkøbsnørd, andre er produktionsnørder og tekniske nørder. Det må man godt være stolt af,” siger Michael Bøgeskov.

En arbejdsplads med humor og gode kolleger

”Vi er maskinbyggere alle sammen – også fejedrengen. Vi har alle en andel i en ny maskine, som bygges. Det gør, at vi også har det virkeligt godt med hinanden her. Vi trækker på samme hammel – og vi laver også sjov og ballade med hinanden. Det kan jeg godt lide,” siger Michael Bøgeskov.

Eftersom ODIN Engineering er ordreproducerende, så er det en helt anden planlægning, Michael Bøgeskov forestår nu, end hvad han tidligere har arbejdet med. Tidligere har han handlet med hele skibsladninger af stål, men arbejdet er jo det samme, selvom det hos ODIN måske bare er to længder, der skal bruges. Til gengæld skal vi hele tiden bruge mange forskellige ting. Der bliver ikke købt ret meget til lager, og ofte sker der uforudsete ting, som Michael Bøgeskov skal tage sig af:

”Man er nødt til at være fleksibel, hvis man skal trives her hos ODIN. Ofte er der opgaver, som ændrer sig undervejs i processen, og der kan være hasteopgaver. Så pludselig står jeg og skal finde løsninger på noget, som jeg troede, jeg havde fået styr på. Det kan være komponenter, der ikke er kommet, eller noget andet uforudsigeligt.”

Udfordringer med indkøb og forsyning

De seneste år har også budt på andre uforudsigelige udfordringer for ODIN Engineerings indkøber. Under pandemien skulle Michael Bøgeskov eksempelvis til at finde ud af, hvilke desinfektionsmidler og mundbind, der var gangbare:

”Under pandemien var jeg en af de medarbejdere, som ikke var hjemsendt i en længere periode. Det gav ekstra udfordringer, og dem tog jeg også gerne for ODIN og ikke mindst mine kolleger, og imens glædede jeg mig til, at verden skulle ’normaliseres’ igen, og alle igen var tilbage på deres pladser,” siger han.

Allerede under pandemien begyndte der også at ske store forandringer i den internationale handel og forsyning. Og den russiske invasion i Ukraine har gjort udfordringerne med indkøb af alt det, som indgår i specialmaskiner, endnu mere vanskelig:

”Det er lykkedes indtil nu at skaffe tingene, men det er ikke uden udfordringer. Og jeg har virkelig haft brug for mine erfaringer og mit brede internationale netværk,” siger Michael Bøgeskov.

Nye leverandører, højere priser og længere leveringstider

”Jeg er i gang med mit femogtyvende år i jern- og metalbranchen og har tidligere oplevet store prisudsving. Men det her er noget helt andet. Tag nu priserne på stål. Jeg troede ikke mine egne øjne. I den her situation har vi en meget tæt dialog med projektlederne. Prisstigningerne har konsekvenser for de sager, som ODIN Engineering har gang i, og vi skal finde en løsning sammen med vores leverandører, som tilfredsstiller os og vores kunders løsninger,” siger Michael Bøgeskov.

De største problemer med forsyningen er ifølge Michael Bøgeskov dog ikke prisen. Det er også en udfordring i sig selv at få fat i varerne. Grossister har varer på lager, men det er svært at få nyt på hylderne, og derfor er de bekymrede for deres forsyningskæder.

”Vi har nok ikke set det værste endnu. Jeg vil tro, at det spreder sig, så det ikke kun er stål, men også mekaniske, hydrauliske, pneumatiske og elektriske komponenter, hvor vi skal til at være mere fremsynede og bestille i god tid, – eller finde nye eller helt andre løsninger,” siger han.

Michael Bøgeskov bor i Slagelse med sin hustru Ida Marie. Parret har Jeppe på 15 og Johanne på 17 år.

Aktuelt

Når jobbet hos ODIN er det sidste normale

9. april 2024

For fire år siden var Michael Bøgeskov midt i livet som succesfuld indkøber hos ODIN Engineering. I dag er hans

Udvikling af industriens uddannelser

20. december 2023

ODIN Engineerings administrerende direktør, Mads S. Rasmussen, er blevet medlem af et uddannelsesudvalg i TEKNIQ Arbejdsgiverne. Dette udvalg vejleder arbejdsgiverforeningens

ODIN Engineering har ansat ny Sales & Relation Manager

23. oktober 2023

ODIN Engineerings nye Sales & Relation Manager Lars Wittrup har siden foråret arbejdet med det, han beskriver som et ønskejob,

Christian hjælper vores smedelærlinge til topkarakterer

1. september 2023

”Det er sjovt at lære fra sig,” siger Christian Nielsen, som gennem de seneste ti år har hjulpet vores smedelærlinge

Specialmaskiner med komponenter af 3D print i metal

3. maj 2023

ODIN Engineering er en maskinfabrik med tradition for at finde løsninger, der endnu ikke findes. Som noget forholdsvist nyt tages

Philip vendte tilbage: Har det godt hos ODIN

24. marts 2023

Som udlært klejnsmed forlod Philip Nordkvist ODIN Engineering for at søge andre udfordringer. Et par år senere er han vendt