Elkonstruktøren nyder, der er nye udfordringer hver dag

Mød Johnny Bjørk, der er elkonstruktør hos ODIN Engineering. Johnny designer automation og elektriske styringskomponenter til de forretningskritiske specialmaskiner, som vi udvikler.

Der er få standardopgaver, og to dage er sjældent ens hos ODIN, fortæller Johnny om sit arbejde. Han beskriver også sin hverdag som spændende og afvekslende med masser af plads til kreativ idéudvikling.

Johnny Bjørk har været elkonstruktør hos ODIN Engineering i 13 år. Hans primære opgave er at designe elektriske styringskomponenter og automation til de specialmaskiner, som ODIN udvikler og producerer på fabrikken i Slagelse. Og hvordan ser en typisk arbejdsdag så ud for en elkonstruktør hos ODIN? Svaret er, at den findes ikke:

”Der er meget få standardopgaver i min hverdag. To dage er sjældent ens. Vi får hele tiden nye, unikke udfordringer og problemstillinger ind fra vores kunder. De kræver unikke løsninger. Vi udvikler alle maskinerne fra bunden, og det er med til at gøre arbejdet spændende og afvekslende,” siger han.

Selvom Johnny Bjørk har sit udgangspunkt i konstruktionsafdelingen, så har han berøring med alle de andre faggrupper og funktioner ude i maskinfabrikken. Samarbejdet med kollegaerne fylder nemlig rigtig meget, forklarer han:

”Jeg har selvfølgelig mit kompetencefelt og mine ansvarsområder, men det vil altid være et teamwork her hos ODIN. Vi kan kun udvikle unikke, forretningskritiske specialmaskiner til industrivirksomheder, hvis vi hjælper hinanden og arbejder som én enhed. I sidste ende er vi alle maskinbyggere hos ODIN.”

Samarbejde mellem design, indkøb, produktion, montage og test

Som elkonstruktør har Johnny Bjørk ansvaret for design af maskinernes elektriske styring og automation. Og elektrisk styring er der i næsten alle de projekter, som ODIN Engineering giver sig i kast med.

”Lige netop nu er jeg med i alle de teams, som arbejder på forskellige projekter her hos ODIN, så det er ret spændende og alsidigt,” siger han og forklarer, at hvert projekt også indebærer dialog og samarbejde med mange forskellige kollegaer:

”I hver opgave er der som regel både en med kundeansvaret, en projektleder, en indkøbsansvarlig og en økonomiansvarlig, nogle af vores smede og industriteknikere samt nogle montage- og servicefolk involveret.”

”Herudover har jeg også koordineringen og et tæt samarbejde med de programmører, som programmerer styringerne til vores specialmaskiner. Det er oftest her på matriklen, men det kan lige såvel være som backup, når maskinerne installeres ude hos kunderne her i Danmark eller ude i verden,” forklarer Johnny Bjørk.

En fordel at være interesseret og omstillingsparat

Som elkonstruktør hos ODIN Engineering skal man have indsigt i og erfaring med automation og elektrisk styringsteknik. Og man skal have interesse for maskiner samt viden om, hvordan maskiner fungerer.

”Man skal være godt inde i de forskellige former for automation og eldrevne styringsløsninger, der findes. På den måde sikrer vi, at vi vælger den rigtige løsning hver gang. Det betyder også, at man ved, at den bedste løsning ikke altid er elektrisk. Der kan være tilfælde, hvor vi skal bruge hydraulik eller trykluft i stedet,” siger Johnny Bjørk.

En anden vigtig faktor i jobbet som elkonstruktør er, at man skal være omstillingsparat. Opgaver kommer ofte med kort frist, og de kan også ændre sig undervejs med kort varsel, forklarer han:

”Der kan komme opgaver, hvor vores deadline er ’i går’. Det betyder, at kunden har et nedbrud i produktionen eller står i en anden kritisk situation, som kræver, at vi hurtigt finder en løsning. I de situationer kræver det af os alle, at vi er effektive, uden det går ud over kvaliteten af vores løsninger.”

Et lærerigt og udfordrende arbejde

Selvom der kan være hektiske dage, så er det altid sjovt at gå på arbejde hos ODIN Engineering, forklarer Johnny Bjørk. For ODIN er en kreativ arbejdsplads for kloge hoveder og kloge hænder. Uanset, hvilke opgaver man er i gang med, så bliver der altid skabt tid og rum til i fællesskab at udvikle ideer til de specialmaskiner, som verden endnu ikke har set.

”Der er aldrig dumme forslag, når vi idéudvikler. Der bliver aldrig sagt nej. Vi bygger videre på hinandens ideer, og det er altid spændende at se, hvilken løsning vi ender op med i hver enkel sag,” siger han.

Johnny er 55 år. Han bor i Vemmelev med sin kone, som han har to børn med. Det er 30 år siden, han blev uddannet elektriker. Men selvom han har opbygget en lang erfaring, så er han stadig optaget af det nyeste i markedet, at lære nyt og suge viden til sig om sit fag. Og er man nysgerrig og initiativrig, så tilbyder ODIN Engineering mange muligheder for at holde gang i sin faglige udvikling og få nye opgaver og ansvarsområder.

Aktuelt

Tillykke til Svend Bjerking – 40 år hos ODIN Engineering

20. september 2022

I 1982 kom CD’en på markedet, og computeren Commodore 64 blev lanceret. 1982 var også året, hvor Svend Bjerking havde

ODIN Engineering leverer el og kaffe til bilisterne

9. september 2022

I første halvår af 2022 er der blevet brugt 37.046 kWh på ODIN Engineerings tre nye ladestandere til elbiler. Der

Peter ville være smed, men en kødhammer ændrede planen

9. juni 2022

Peter har været i lære som industritekniker i knapt fire år hos ODIN Engineering. Han ville egentlig være smed, men

Mød Michael Bøgeskov: Indkøb er blevet en kreativ disciplin

10. maj 2022

Arbejdsdagen er varieret og udfordrende for Michael Bøgeskov, som hos ODIN Engineering står for virksomhedens indkøb – fra specialværktøj til

Udviklingsmuligheder hos ODIN giver dynamisk arbejdsplads

7. januar 2022

Mød Michael Skovgaard, der begyndte hos ODIN Engineering i maj 2021 som teknisk designer. Efter nogle måneder skiftede han til